In 10 stappen maak je de boekhouding voor 2024 klaar. Het voorbereiden van je nieuwe boekhouding voor 2023 is eenvoudig. Je start ieder jaar in een nieuwe sjabloon. Download daarom de laatste versie voor je boekhouding 2024 of gebruik een lege template van je vorige download. De template is niet zo veel gewijzigd ten opzichte van 2023.

Jaarafsluiting

Ga nu als volgt te werk:

 1. Ten eerste, zorg ervoor dat je geen foutmeldingen meer hebt in de Controle-kolom van de tabbladen ‘Verkopen & Inkomsten’ en ‘Inkopen & Uitgaven’. Alleen de melding ‘Op beginbalans’ mag je zien.
 2. De openingsbalans van het nieuw boekjaar wordt gebaseerd op de eindbalans van het huidige boekjaar.
 3. Print de eindbalans.
 4. Start een nieuw sjabloon voor het nieuwe boekjaar en sla deze op onder een andere naam, bijvoorbeeld: boekhouding-bedrijfsnaam-2024-001.xlsx.
 5. Kopieer daarin jouw Instellingen en Relaties. Gebruik wel Plakken Speciaal, Waarden! Pas het boekjaar aan en eventueel ook de btw-tarieven.
 6. Vul je nieuwe btw-identificatienummer in bij Instellingen.
 7. Ga nu naar de Openingsbalans en vul de waarden in uit de eindbalans van vorig jaar.
 8. Tel de bedragen van de kapitaalrekeningen (0500, 510 en 0520) op en tel de winst hierbij op of trek een eventueel verlies er vanaf. Zet het saldo op 0500 Kapitaal
 9. Het wordt aanbevolen om de btw-rekeningen (1500, 1510, 1520 en 1560) te salderen (bij elkaar op te tellen) en dit bedrag op rekening 1560 Btw betaald/ontvangen te zetten.
 10. Neem de openstaande facturen over in je nieuwe sjabloon. Gebruik wel Plakken Speciaal, Waarden! Geef hierbij de factuurdatum van vorig jaar in. Deze vind je dan terug onder debiteuren en crediteuren in de (begin)balans.

Excel boekhoudpakket 2023

Hulp nodig?

Lukt het niet? Voor een kleine vergoeding helpen we je graag het nieuwe jaar in met je boekhouding. Bestel het maatwerk en stuur je administratie in via de helpdesk.

Laat de jaarafsluiting van je Excel boekhoudpakket verzorgen door een professional. Nu tijdelijk minimaal 30% korting!

Je kunt kiezen uit twee varianten:

 1. Jaarafsluiting Basis: overzetten van alle gegevens in de nieuwste versie (klanten, leveranciers, producten & diensten, factuurlogo en beginbalans).
 2. Jaarafsluiting Extra: overzetten van al je gegevens plus een controle van je boekhouding met eventuele correcties en aanbevelingen.